Αναζήτηση

Η πρώτη εταιρεία που εφάρμοσε την 6ωρη εργασία με μισθό 8ώρου στην Ελλάδα – Όσα δήλωσε ο Ιδρυτής της στο iefimerida

Date:

Share post

Σε ηλικία 31 ετών βρέθηκε να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο δίνοντας μάχη με τον καρκίνο. « Αυτή η δύσκολη περίοδος με ανάγκασε να επανεξετάσω πολλές πτυχές της ζωής μου, αλλά κυρίως τον τρόπο που δούλευα και την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή. Καθώς περνούσαν οι μήνες και ανάρρωνα, συνειδητοποίησα κάτι που άλλαξε τον τρόπο που σκέφτομαι για πάντα: όταν εργαζόμουν λιγότερες ώρες, η αποδοτικότητά μου όχι μόνο δεν μειωνόταν, αλλά αυξανόταν.

Τα αποτελέσματα της 6ωρης εργασίας στην KRS

Αυτή η αποκάλυψη έγινε η αφετηρία για την εφαρμογή του 6ώρου στην KRS. Ήταν μια ριζοσπαστική αλλαγή, αλλά ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η εταιρεία μας. Η εμπειρία αυτή μου έδειξε πόσο σημαντική είναι η ισορροπία και πόσο επηρεάζει την παραγωγικότητα και την ποιότητα της ζωής μας. Έτσι, αποφάσισα να εφαρμόσω αυτό το μοντέλο, δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία των ανθρώπων μας και στην αναζήτηση ενός υγιούς και παραγωγικού περιβάλλοντος εργασίας» θα πει στο iefimerida.gr.

Η πιλοτική εφαρμογή της ιδέας ξεκίνησε το 2021 όπου οι εργαζόμενοι δούλευαν 6 ώρες αντί για 8 μειώνοντας τις εργατοώρες κατά 520 ώρες ετησίως, ενώ απολαμβάνουν 22 ημέρες επιπλέον ελεύθερου χρόνου κάθε χρόνο. Δηλαδή κέρδιζαν τρεις επιπλέον εβδομάδες άδειας.

Όπως λέει ο κ. Ράικος παρά το γεγονός ότι εργάζονταν λιγότερο η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με τα παραδοσιακά δεδομένα. « Τα νούμερα αυτά μας έδειξαν ότι δεν χρειάζεται να “σκοτώνεσαι” στη δουλειά για να έχεις υψηλή απόδοση. Αντίθετα, όταν έχεις την ενέργεια και τη συγκέντρωση να δώσεις το 100% σου, ο χρόνος γίνεται πιο ουσιαστικός και παραγωγικός. Επιπλέον, καταφέραμε να αυξήσουμε τους μισθούς, κάτι που αποτελεί τεράστια επιτυχία για εμάς στην KRS.

Η KRS είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που εφάρμοσε επίσημα την 6ωρη εργασία

Είμαι περήφανος που η επιχείρησή μας όχι μόνο υποστηρίζει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων αλλά και ανταμείβει την αποδοτικότητά τους. Αυτή η προσέγγιση αποδεικνύει ότι μια εταιρεία μπορεί να είναι κερδοφόρα και ανθρώπινη ταυτόχρονα. Βέβαια για να γίνει πράξη η ιδέα χρειάστηκαν προσεκτικοί υπολογισμοί, έρευνες, και μια τεράστια προσπάθεια.

Θέλαμε να σιγουρευτούμε πως δεν θα επιβαρύνουμε κανέναν οικονομικά, κι έτσι οι αμοιβές παρέμειναν ίδιες με αυτές της οκτάωρης εργασίας. Για πρώτη φορά, δοκιμάσαμε την εξάωρη εργασία πιλοτικά το 2021, μόνο τις Παρασκευές. Το πείραμα αυτό έδειξε πως ήταν όχι μόνο εφικτό, αλλά και εξαιρετικά επιτυχημένο. Ήταν η στιγμή που πήρα την απόφαση να προχωρήσουμε σε πλήρη υιοθέτηση της εξάωρης εργασίας».

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε

Η εφαρμογή της πρωτοβουλίας ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Στην αρχή υπήρξαν δυσκολίες αλλά όπως λέει ο Κωνσταντίνος Ράικος τις ξεπέρασε. «Είμαι περήφανος που η KRS έγινε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που εφάρμοσε επίσημα την εξάωρη εργασία. Όμως, αυτό το βήμα δεν ήρθε χωρίς αντιδράσεις και δυσκολίες. Όταν αρχίσαμε να εφαρμόζουμε αυτή την αλλαγή, το 80% των υπαλλήλων που δούλευαν στην εταιρεία αποχώρησαν. Ήταν κάτι που με σόκαρε, αλλά ταυτόχρονα με έκανε πιο αποφασισμένο να συνεχίσω. Ένας από αυτούς που αντιστάθηκαν περισσότερο στην ιδέα ήταν ο ίδιος μου ο αδελφός.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο iefimerida.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related articles

Αναγνωρίσιμοι Team Principals: Οι Πιο Επηρεαστικοί Ηγέτες στην Ιστορία της Formula 1

Η Formula 1 έχει έναν πλούσιο κατάλογο ηγετών που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο άθλημα. Οι team...

Ο Ρόλος των Team Principals στη Formula 1: Πώς Καθορίζουν την Επιτυχία μιας Ομάδας

Η Formula 1 είναι ένα από τα πιο απαιτητικά και συναρπαστικά αθλήματα στον κόσμο, και η επιτυχία μιας...

Πώς οι Team Principals Διαχειρίζονται την Πίεση και τις Προκλήσεις της Formula 1

Η Formula 1 είναι ένα από τα πιο απαιτητικά και ταχύτατα αναπτυσσόμενα αθλήματα στον κόσμο, και οι team...

Η Επιρροή των Team Principals στην Εξέλιξη των Αυτοκινήτων F1

Οι team principals στη Formula 1 διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη και την απόδοση των αυτοκινήτων που οδηγούν...